Home / Soru-Cevap / 14.yüzyıl başlarında Anadolu’daki siyasi durumun Osmanlı Devletinin kurulup gelişmesine etkileri neler olabilir?

14.yüzyıl başlarında Anadolu’daki siyasi durumun Osmanlı Devletinin kurulup gelişmesine etkileri neler olabilir?

Bu bölümde öğrencilerimizden isteğimiz sorulara buradaki cevapları aynen yazmaları değildir. Soruların cevaplarını bulmada zorlandıklarında buradaki cevabı örnek alarak kendi cevabını oluşturmalarıdır. Tüm öğrencilerimize başarılar dilerim.

14.yüzyıl başlarında Anadolu’daki siyasi durumun Osmanlı Devletinin kurulup gelişmesine etkileri neler olabilir?

14 yüzyıl başlarında Anadolu’da siyasi birlik ve merkezi otorite yoktu. Anadolu’da Osmanlı gibi birçok beylik bulunmaktaydı. Bu beylikler arasında Osmanlı’yı daha güçlü kılan ise Osmanlının coğrafi konumu itibariyle Bizans sınırında bulunmasıydı. Bu durum Doğu’dan gelen Türklerin gaza ve cihat (Bakınız: Gaza ve cihat ne demektir?) yapmak için Osmanlı Beyliğini seçmesine ve Osmanlı Beyliğinin nüfus olarak sürekli göç almasına neden oldu. Diğer taraftan kendi aralarında Selçuklu Devleti’nin varisi olmak için yarışan diğer beylikler gaza ve cihat yaptığı için Osmanlıları destekledi. Osmanlı ise bu devletlerle rekabete girmek yerine onlarla iyi geçindi. Anadolu’nun batısında bulunan Bizans ise eski günlerinden uzak bir görüntü çiziyordu. Elinde kalan topraklar küçülmüş ve buraya atanan tekfur denilen valiler Bizans kralının sözünü dinlemeyip başlarına buyruk hareket etmekteydi. Bütün bu durumlar Osmanlı’nın lehine olup, Beyliğin kısa sürede gelişmesine neden olmuştur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Öğrenciler yazıları ödevleri için kullanabilirler. Diğer kullanımlar için yazının/içeriğin tamamı kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.

Bir Cevap Yazın