Home / 9. Sınıf Tarih / İran Uygarlığının En Önemli Özellikleri

İran Uygarlığının En Önemli Özellikleri

İran uygarlığının ilk dönemlerine ait fazla belge bulunamadığı için yeterince aydınlatılamamıştır. İran’ın eski tarihini Medler ve Persler oluşturmuştur. MÖ 7. Yüzyılın ortalarında Keyeksar Döneminde bağımsız olan Medlere MÖ. 550 yılında Persler son vermişlerdir.  İndus Irmağından Makedonya’ya kadar olan coğrafyada büyük bir imparatorluk kurmayı başaran Perslere ise Makedonya Kralı İskender son vermiştir.

Persler monarşi yönetimi benimsemişlerdir. Pers imparatorunun yetkileri sınırsız olup istekleri kanun niteliği taşımıştır.

Persler ülke yönetimini kolaylaştırmak ve merkezi otoriteyi sağlamak amacıyla ülkeyi satraplıklara (eyalet) ayırmıştır. Satrap adı verilen yöneticiler eyaletler yönetmişler her yıl merkezden gelen müfettişlerce teftiş edilmişlerdir.

Persler Zerdüşt dinini benimsemişlerdir. Zerdüşt dininin özü iyilikle kötülüğün mücadelesidir. Bu dinin tapınaklarına ateşgede adı verilmiştir.

Daimi düzenli atlı ve yaya birliklerden oluşan Pers ordusu savaşlarda demir pullardan yapılmış zırh giyer; mızrak, ok, kalkan, kama gibi silahlar kullanırdı.

Düzenli bir posta teşkilatı kurmuşlar, bu sayede ulaşımı, haberleşmeyi, ülkenin denetlenmesini kolaylaştırmışlardır. Ticaret, Kral Yolu üzerinde yapılan önemli merkezler sayesinde Pers ülkesinde gelişmiştir.

Perslerden kalan en önemli sanat eserleri krallar için yapılan görkemli saraylardır. Mimarinin yanında kabartmacılığa da önem vermişlerdir. Mezopotamya, Mısır, Anadolu ve Yunan sanatlarının etkisinde kalarak bir Pers Üslubu ortaya koymuşlardır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.

Bir Cevap Yazın