Home / 10.Sınıf Tarih / Viyana Kongresi (1815)

Viyana Kongresi (1815)

1815 yılında Avusturya’nın Viyana şehrinde düzenlenen kongredir.

Neden toplanmıştır?

Mutlakiyet rejimlerini korumak, milliyetçilik ve bağımsızlık hareketlerine engel olmak için toplanmıştır.

1804’te kendini imparator ilan eden Napolyon sınırlarını genişletmek için yaptığı savaşlarda ilk başlarda başarı elde etse de Waterloo Bozgunu ile yenilgiyi kabul etmiştir.

Konferansa 90 kadar devlet katılmıştır. İngiltere’de meşruti yönetim olmasına rağmen Fransa’nın güçlenmesini istemediği için bu kongreye katılmıştır.

Avusturya Başkanı Meternik’in başkanlık ettiği bu konferansta Rusya, İngiltere, Avusturya ve Prusya aralarında anlaşarak Dörtlü İttifak’ı meydana getirdiler.

Görüşülen Konular/Alınan Kararlar

  • Napolyon Savaşları ile bozulan Avrupa sınırlarını yeniden çizilmiştir.
  • Fransa’nın İhtilalden önceki sınırlara çekilmesi kararlaştırılmıştır.
  • Mutlak krallıkların korunması kararlaştırılmıştır.
  • Meternik Sistemi adı verilen bir politika oluşturulmuştur. [Avrupa Devletlerinin, Fransız İhtilalinin etkisiyle Avrupa’nın neresinde ayaklanma çıkarsa birlikte hareket ederek ayaklanmaları bastırma kararı aldıkları politikadır.]
  • Rusya, Şark meselesini ortaya atarak Osmanlı Devleti’nin paylaşılmasını istemiş ancak destek bulamamıştır.

1815-1827 yılları arasına Avrupa’da Restorasyon Dönemi denir. Napolyon tarafından bozulan Avrupa’ya yeniden düzen verildiği için bu isim verilmiştir. 1827 yılında Navarin’de Osmanlı donanmasının yıkılması ile bu dönem sona ermiştir. Yunan isyanını destekleyen İngiltere ve Rusya Navarin’de Osmanlı donanmasını yakarken Avusturya ve Prusya bu isyanı desteklememişlerdir. Bu da Restorasyon Döneminin sonunu getirmiştir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.

Bir Cevap Yazın