Home / Çağdaş Türk Ve Dünya Tarihi / Soğuk Savaş Döneminde Dünyada Yaşam

Soğuk Savaş Döneminde Dünyada Yaşam

SOĞUK  SAVAŞ  DÖNEMİNDE   DÜNYADA MEYDANA GELEN BİLİMSEL, TEKNOLOJİK VE KÜLTÜREL GELİŞMELER

Sputnik Uydusu: 1950´lerin başında hem ABD hem de SSCB uzaya ilk uyduyu fırlatmak  için birbirleriyle bir yarış içine girmişlerdi. ABD´nin başarısız denemelerinin ardından hiç beklenmedik bir zamanda SSCB, bir basketbol topu büyüklüğünde 85 kg ağırlığındaki Sputnik I uydusunun yörüngeye oturtulduğunu açıkladı. Sovyetler, 3 Kasım 1957´de bu kez uzaya giden ilk canlı olanLayka” adlı köpeği taşıyan Sputnik II uydusunu da başarıyla fırlattı.Bu Uzay Yarışını SSCB’nin kazandığı anlamına geliyordu.

Bu dönemdeki diğer önemli buluşlar: Transistör ( 1947) , Kalp pili ( 1950) Lazer ( 1960),

1946 John Mauchy ve John Eckert’in geliştirdiği, Amerika’nın ilk elektronik bilgisayarı ENIAC halka gösterildi.

1947 Edwin Land bir dakikadan az bir sürede siyah beyaz fotoğraf çıkaran polaroid makineyi icat etti.

1948 Willard Franck Libby, radyoaktif karbonla (karbon 14) tarihleme yöntemini geliştirdi.

1949 İngiliz yazar George Orwell, ”1984”ü yazdı.

1949 SSCB’de ilk atom patlaması oldu.

1951 Kaptan Cousteau, Calypso Okyanus  Gemisi’yle ilk yolculuğuna çıktı.

1951 Sporda Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin katıldığı bir organizasyon olan “Akdeniz Oyunları“, Ekim 1951’de ilk kez Mısır’ın İskenderiye kentinde düzenlendi.

1952 İlk bilgisayar IBM-701 piyasaya çıktı.

1952   Fransa’yla   İngiltere   arasında   ilk uluslararası televizyon bağlantısı kuruldu.

1952 Fransız romancı François Mauriac, Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldı.

1953 Francis Crick ile James Watson DNA  molekülünün yapısını keşfetti.

1954 Nükleer enerjiyle çalışan ilk denizaltı Nautilus, ABD tarafından suya indirildi.

1956 Avrupa’da Uefa Şampiyon Kulüpler Kupası ilk kez düzenlendi ve kupanın sahibi İspanya’nın Real Madrid takımı oldu.

1956-1958  Müzik alanında Amerikan hayat tarzını sorgulayan “Rock and Roll” müziği ortaya çıktı. 1956-58 arasında bu müzik türünde Elvis Presley büyük bir çıkış yakaladı.

1958 ABD’de uzay çalışmalarının koordineli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla değişik servislerin tek bir çatı altında toplanması görüşü doğrultusunda 1958 yılı Ekim ayında Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) kuruldu.

1961 Yuri Gagarin, 1961’de Rus roketi Vostok 1 ile uzaya gitmeyi başaran ilk insan oldu.

1962 Telefon konuşmalarının yanında canlı televizyon görüntülerini de ileten Telstar adlı uydusu fırlatıldı.

1962 Ünlü müzik topluluğu Beatles, ilk plağının kaydını yaptı.

1963 Beatniks Grubu’ndan sonra 1963’e doğru Kaliforniya’da, tüketim toplumunun reddedilişini daha ileri boyutlara götürecek olan hippi hareketi doğdu. Barışa ve şiddet karşıtlığına dayanan bu grup düşüncelerini büyük ölçüde müzik yoluyla aktardı. Beatles (Bidıls), Joan Baez (Coan Bayez), Janis Joplin (Cenis Coplin), Bob Dylan (Bob Dilın) bu dönemin sözcüleri oldu. Hippi hareketi üniversitelerde etkili oldu. Bu harekete katılan öğrenciler 1960’lı yıllarda ABD’nin Vietnam’a yönelik politikalarını protesto ettiler. ABD’de yaşanan bu öğrenci olayları birçok ülkeye yayıldı.

II. Dünya Savaşı sonrası New York, Paris’in elinden “Batı Sanatının Başkenti” unvanını aldı. Chagall (Çıgal), Ernst (Örnst), Lipehitz (Lipçits), Masson (Messin) gibi birçok tanınmış sanatçı Avrupa’dan Amerika’ya göç etti. Amerikalı sanatçılar gelenleri kabullenerek onların temsil ettiği sanat akımlarına dâhil oldular.

1969 Ruslara yetişme gayretindeki ABD’nin 1969’da Ay’a gönderdiği astronot Neil Armstrong (Neil Armsıtrong), Ay’a ayak basan ilk insan oldu.

1973’te DNA’nın kimyasal yapısı çözülerek organik olayları kimyasal görünümlerine indirgeme yolundaki gelişmeler kaydedildi.

Savaşın başladığı dönemlerde sanayileşmiş ülkelerde üretim artarken dikkat çekici bir detay da Asya, Afrika ve Latin Amerika’da ciddi bir artışla kendini göstermeye başlayan nüfus artışı oldu.

Sanayileşme şehirlere göçü artırmıştır. Bu durum şehirlerin hızla gelişmesi, geleneksel ilişkilerin değişmesi, ailelerin parçalanması, otomobil kültürünün ortaya çıkmasına vb. neden olmuştur.

Savaştan sonra kadınlar iş hayatında kalmış ve bir çok kadın hareketi ortaya çıkmıştır.

Beyaz eşya ve televizyon evlere girmiştir.

“Soğuk Savaş Döneminde Dünyada Yaşam” ile ilgili yazımız hakkındaki görüşlerinizi veya sorularınızı yorum kısmından bize yazabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.

Bir Cevap Yazın