Home / 9. Sınıf Tarih / Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğunun En Önemli Özellikleri

Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğunun En Önemli Özellikleri

375’te Kavimler Göçü sonucu Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılması sonucu İstanbul’da kurulmuştur.

Bizanslılar, Yunan ve Helenizm kültürüyle yoğrulmuş, Hıristiyanlığın Ortodoks Mezhebini seçmişlerdir. Ortodoksların dini lideri patrik İmparator tarafından tayin edilmiştir. Bu durum imparatorun kilise üzerinde etki ve baskısı olduğunu göstermektedir.

On iki farklı sülale tarafından yönetilen Bizans’ın en parlak dönemi Jüstinyen (527-565) dönemidir. İmparator başkomutan, başyargıç ve yasa koyuculuk yetkilerini elinde toplamıştır.

Ülkeyi eyaletlere (Thema) ayırıp, bu eyaletlere tekfur ismi verilen yöneticiler göndermişlerdir. Bu yöneticiler Bizans İmparatorluğu eski gücünü kaybedince, merkezi dinlememişler ve çıkarlarına göre hareket etmişlerdir.

Malazgirt ve Miryokefalon Savaşlarını kaybeden Bizans Anadolu’nun Türk yurdu olduğunu kabul etmek zorunda kalmışlardır. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesiyle Bizans İmparatorluğu da yıkılmıştır.

Ayasofya, Aya İrini, Hora, Sergios ve Baküs kiliseleri ile Yerebatan ve Binbirdirek Sarnıçları İstanbul’daki Bizans mimarisinin dikkat çekici örnekleridir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.

Bir Cevap Yazın