Son Haberler
Anasayfa / Yazılı Sınav Örnekleri / 9. Sınıf Tarih Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Cevap Anahtarı

9. Sınıf Tarih Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Cevap Anahtarı

Soruları görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz. 

9. sınıf diğer yazılı sorularımızı görmek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz. 

CEVAP ANAHTARI

1) “Bir zamanlar, iki hükümdar hâkimiyet için karşı karşıya gelmiş. Mücadelede hükümdarlardan biri yenik düşmüş. Yenik düşen hükümdarın toprakları parçalanmış ve ülkesindeki birlik bozulmuş. Bundan sonra Yenik hükümdarın topraklarında yıllar süren karışıklıklar başlamış.”

Yukarıdaki metinde tarihin tanımında geçen hangi ifadelere yer verilmemiştir? Yazınız.

CEVAP:

  • Yer, zaman ve faillere yer verilmemiştir.
  • Neden sonuç ilişkisine yer verilmiştir. 

2) Tarihsel verilerin zamana, yere ve konuya göre bölümlere ayrılarak düzenlenmesine tasnif(sınıflandırma) denir. Sınıflama ile tarih araştırmalarının kolaylaştırılması hedeflenmiştir. Sınıflandırma türlerine 2’şer örnek veriniz.

CEVAP:

Zamana Göre: 17. Yüzyıl tarihi, Taş Devri

Mekâna Göre: İstanbul Tarihi, Avrupa Tarihi

Konuya Göre: Hukuk Tarihi, Felsefe Tarihi

3) İnsanlar günlük yaşamlarını kolaylaştırmak gayesiyle zamanı bölümlere ayırmıştır. Zamanı gün, hafta, ay ve yıl gibi belli dönemlere bölmüş ve düzenli bir sistem çerçevesinde algılamıştır. Türkler tarih boyunca farklı takvimler kullanmışlardır.

  • Bu takvimlerin isimlerini yazınız.
  • Ülkemizde milli bayramların tarihi her sene değişmezken, dini günlerin bir önceki seneden yaklaşık 10 gün erken gelmesinin nedeni nedir? Açıklayınız.

 CEVAP:

  • On iki hayvanlı Türk Takvimi, Hicri Takvim, Celali Takvim, Rumi Takvim, Miladi Takvim
  • Takvimler hazırlanırken güneş yılı ve ay yılı esaslı olmak üzere iki şekilde hazırlanır. Dini günler hesaplanırken hicri takvim dikkate alınır ve bu takvim ay yılı esaslıdır. Bir yıl 354 gündür. Günümüzde resmi olarak kullandığımız takvim ise Miladi takvim olup güneş yılı esaslıdır. Bir yıl 365 gün 6 saattir. İki takvim arasında yaklaşık 11 günlük fark vardır. Bu yüzden dini günler miladi takvime göre her yıl 10 gün önceden gelir.

4) İstanbul’da olsun Anadolu’da olsun eski Türk konaklarında ve evlerinde yapılan toplantılarda misafirlere büyük bir özenle pişirilerek ikram edilirdi. Kahvenin özel bir şekli ve hazırlamada kullanılan özel kapları vardır. Çiğ ve çekirdek kahve önce kahve tavalarında kavrulur, buradan kahve soğutuculara aktarılır, soğuduktan sonra değirmende öğütülerek toz haline getirilir ve kahve kutularında saklanırdı. Kahve pişirmede güğüm veya cezve kullanılırdı. Bazı bölgelerde kahve ”kahve sitili” denen mangal ve güğüm takımlarında pişirilirdi. Telve dibe çöktükten sonra suyu kahve fincanlarına konularak ikram edilirdi. Fincanlar porselenden yapılmıştır. Bunlar kulpsuz olup gümüş, altın gibi maddelerden yapılan fincan zarfı içine konmaktadır.

  • Tarih olay ve olguları incelerken diğer bilim dallarından da faydalanır. Tarihe temel oluşturan belgelerin çeşitliliği, diğer bilim dallarından yararlanmayı zorunlu hale getirmiştir. Yukarıdaki metinde tarih biliminin hangi bilim dalından faydalandığını yazınız.
  • Tarihe yardımcı bilim dallarından beşini yazınız.

 CEVAP:

  • Etnografya: Kültür bilimidir.
  • Paleografya, Nümizmatik, Coğrafya, Hukuk, Diplomasi, Kronoloji, Filoloji, Epigrafi… 

5) Tanım: Tarih hakkında bize bilgi veren, tarihi anlamamıza yardımcı olan her türlü malzemeye kaynak denir. Kaynaklar genel olarak ikiye ayrılır:

Birinci elden kaynaklar (Ana kaynak): Olayın geçtiği döneme ait kaynaklardır.

İkinci elden kaynaklar: Ana kaynaklardan yararlanılarak oluşturulan eserlerdir. 

Serkan öğretmen tarih dersinde tarihin yöntemi adlı konuyu işlerken madeni para, ders kitabı, mahkeme tutanakları, nüfus cüzdan örnekleri göstermiş, Ergenekon Destanı ve Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserinden bahsetmiştir.

  • Serkan öğretmenin derste örnek olarak göstermiş olduğu ve bahsettiği kaynaklar hangi tür kaynaklar arasındadır? Yazınız.

 CEVAP:

Madeni para, mahkeme tutanakları, nüfus cüzdan örnekleri, Ergenekon Destanı, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi ana kaynaktır. Ders kitabı ise ikinci elden kaynaktır.

6) Aşağıdaki cümlelerin doğru/yanlış olduklarını karşılarına yazınız.

  1. Tarih bilimi insana özgü tüm toplumsal olayları inceler. Doğru
  2. Tarih bilimi en çok deney ve gözlem yöntemini kullanır. Yanlış
  3. Tarih biliminin genel kanunları vardır. Yanlış
  4. Tarih geçmişi inceler. Doğru
  5. Tarihte yaşanan olaylar tekrarlanabilir. Yanlış

7) Vaka ve vakıa arasındaki farklar nelerdir? Vaka ve vakıaya ikişer örnek veriniz.

CEVAP:

Vaka ve Vakıa Arasındaki Farklar şunlardır:

Vaka:

  • Başlangıç ve bitiş tarihi bellidir.
  • Özeldir.
  • Belli bir süre içerisinde meydana gelir.

Vakıa:

  • Belli bir yer ve zaman söz konusu değildir.
  • Genellik ve süreklilik gösterir.
  • Olaya göre daha soyuttur.

Vakaya Örnekler: İstanbul’un Fethi, Talas Savaşı

Vakıaya Örnekler: İstanbul’un Türkleşmesi, İslamiyetin Türkler arasında yayılması 

8) Tarih yazıcılığında tarihçiler belgelerden faydalanmalıdır. Belgelerin tarafsız olması tarihe bilim değeri kazandırır.

  • Belgelerin tarafsız olduğunu nasıl anlarız? Yazınız.

CEVAP:

  • Belgeleri diğer kaynaklarla karşılaştırırız.
  • Belgeleri tenkit(eleştiri) ederiz. 

9) Dünyada buzulların erimesi ve ilk tarım faaliyetlerinin başlaması insan hayatında ne gibi değişiklere neden olmuştur? Yazınız.

CEVAP:

İnsanların yaşam alışkanlıklarında değişiklikler olmuştur. Tarımsal faaliyetlerle birlikte insanlar tüketici toplum yapısından üretici toplum yapısına geçmişlerdir. Fazla üretilen ürünlerin elden çıkartılma düşüncesi ticaretin başlamasına neden olmuştur. Tarımsal arazilerini terk edemeyen insanlar bu alanların yakınlarında köyler kurmuşlar ve yerleşik hayat başlamıştır. Yine üretim için araç gereçler yapılmış ve üretilen ürünleri saklamak için ambarlar, kap kacak gibi araç gereçler yapılmıştır.

10) Ateşin kullanılmaya başlaması insan hayatında ne gibi değişiklere neden olmuştur? Yazınız.

 CEVAP:

  •  Yiyecekler pişirilerek tüketilmeye başlamıştır.
  • Doğadan ve yabani hayvanlardan korunma sağlanmıştır.
  • Toprak pişirilerek topraktan kap kacak yapılmıştır.
  • Madenler eritilerek madenden araç gereçler yapılmıştır.
  • Aydınlanma ve haberleşmede ateşten faydalanılmıştır.

9. Sınıf Tarih Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Cevap Anahtarı ile ilgili yazımız hakkındaki görüşlerinizi veya sorularınızı yorum kısmından bize yazabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.



[Toplam:25    Ortalama:3.5/5]

Hakkında admin

3 yorum

  1. Merhaba hocam. Soru tarziniz cok guzel rica etsem sorulari cikti olarak alabilir miyim?

  2. Hocam Merhaba, sorular ve cevapları çok güzel teşekkür ederim paylaştığınız için yalnız çıktı alamıyorum. e-posta ma göndermeniz mümkün mü?

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*