Home / Çağdaş Türk Ve Dünya Tarihi / TÜRKİYE’NİN MİLLETLER CEMİYETİNE (CEMİYET-İ AKVAM) GİRİŞİ (18 TEMMUZ 1932)

TÜRKİYE’NİN MİLLETLER CEMİYETİNE (CEMİYET-İ AKVAM) GİRİŞİ (18 TEMMUZ 1932)

  • ABD Başkanı Wilson’un savaş sonunda kalıcı barışı sağlamak amacıyla milletler arası bir kuruluş oluşturulma fikri Paris Barış Konferansı’nda kabul edilmişti.
  • Merkezi Cenevre olan Milletler Cemiyeti, I. Dünya Savaşı’ndan sonra barışı koruyacak uluslararası bir örgüt olarak kurulmuştu.
  • Türkiye başlangıçta Musul Meselesinde Milletler Cemiyeti’nin İngiltere lehine karar vermesi ve Sovyetler Birliği’nin cemiyete bakışının olumsuzluğu yüzünden cemiyete giriş için müracaat etmemiştir.
  • Lozan Antlaşması’ndan sonra Batılı devletlerle sorunlarını çözen ve komşu devletlerle de dostluk antlaşmaları imzalayan Türkiye Batı ile daha iyi ilişkiler kurmak istedi.
  • 1930’dan itibaren Avrupa’da gruplaşmaların uluslararası barış ve güvenliği tehdit etmeye başladığı sıralarda Türkiye’nin uluslararası politikada artan önemi Batılı devletler üzerinde etkisini gösterdi. Milletler Cemiyeti Genel Sekreterinin Türkiye’yi Milletler Cemiyeti üyeliğine davet etmesi üzerine Büyük Millet Meclisi 9 Temmuz 1932’de Cemiyete katılma kararı aldı.
  • Türkiye iki yıl sonra da konsey üyeliğine seçildi.

Uyarı: Milletler Cemiyetine Üye Olmanın Kazanımları

Boğazlar Konusunda ve Hatay Meselesinde lehimize kararlar verildi.


Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.

Bir Cevap Yazın