Home / Çağdaş Türk Ve Dünya Tarihi / 12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi 1.Dönem 1.Yazılı

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi 1.Dönem 1.Yazılı

Açıklama: Merhaba değerli arkadaşlar, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi 12. sınıflarda okutulan bir derstir. Bu sınavınızda soru tarzları genellikle olayların neden ve sonuçları ve kavram bilgisinden oluşmaktadır. Bu kriterleri dikkate alarak sizlere çalışma yapabileceğiniz bir sınav oluşturduk. Tüm öğrencilerimize başarılar dilerim.

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları

Bölüm:1 Aşağıdaki cümlelerde bırakılan boşlukları uygun kelimelerle doldurunuz. (50 puan)

Kelimeler: New Deal, Gazavât, Fransa, Faşist, Gazap Üzümleri, Mc Mahon, Dünya Ekonomik Buhranı, Briand, Meiji dönemi, Bolşevikler, Türk Ofis, dünyada kalıcı bir barış ortamı, Kara Perşembe, manda yönetimleri, Sykes-Picot Antlaşması, manda, Roosevelt, Kliring, Yerli Malı Haftası, Benito Mussolini, Albert Einstein, Basmacı Hareketi, İngiltere, Sovyet Rusya, Zeki Velidi Togan,
1………………….., Japonya’nın modern ve güçlü bir devlet haline gelmesini sağlayan gelişmelerin temelini oluşturmuştur.
2………………………………….., Amerika’da 1929’da New York Borsasının çöküşü ile başlayan ve etkileri on yıl boyunca dünyada devam eden ekonomik krizdir.
3Yatırımcıların 21 Ekim günü ellerindeki hisse senetlerini satması ve bunun sonucunda ortaya bir panik havası “………………….” olarak anılan 24 Ekim 1929 günü New York borsasının çöküşüne yol açmıştır.
4Arapları bağımsızlık vaadi ile kandıran İngiliz ve Fransızlar, I. Dünya Savaşından sonra …………………………….doğrultusunda Ortadoğu’yu ve Afrika’yı siyasi ve ekonomik çıkarlarına uygun olarak cetvellerle ve sınırlar arasında geniş boşluklar bırakarak yeniden çizip bu topraklarda ……………………kurdular.
5Amerikalılar bu çöküşün faturasını Başkan Hoower’e kestiler. 1933’te Başkan ………………. ekonomik sistemde köklü değişiklikler vadeden “………………” projesi ile iş başına geldi. Bu planla ilk kez devlet ekonomiye müdahale ediyordu. Bu doğrultuda ilk kez Merkez Bankası kuruldu.
6Bu kriz karşısında Türkiye kalkınmasını sağlayabilmek için ihracat ve ithalatını arttırmak zorunda kaldı. ……………….. ve takas sistemi uygulandı. Bu sistemle Türkiye ile ticaret ve ödeme anlaşması yapan ülkelerden ithalata öncelik verildi. İhraç mallarına kalite kontrol sistemi getirildi 1934’te bu iş için “………………” kuruldu. ………………… ilan edildi.
7Fransız Dışişleri Bakanı ………………..ile ABD Dışişleri Bakanı Kellog’un mimarı oldukları paktır. Amaç, savaşı ulusal politikaların bir aracı olmaktan çıkarmaktır. Bu pakt, ABD’nin öncülüğünde imzalanmış, pakta daha sonra SSCB ve Türkiye’de katılmıştır. Kellog Paktı barış ve silahsızlanma çabalarında önemli bir adımdır. Barışın sürekliliğini sağlamak ve devletlerarası ilişkilerde barışçı yollara başvurmak ……………………………………………. oluşturmak amaçlanmıştır.
8I. Dünya savaşından istediğini alamayan İtalya müttefiklerine kızgındı. Savaştan olumsuz yönde etkilenen İtalya’da ülke içindeki karışıklıkları fırsat bilen ………………….. tarafından kurulan ………………. Parti harekete geçti.
9………………..  (1879–1955): XX. yy en önemli kurumsal fizikçisi olarak değerlendirilir. 1921 Nobel Fizik ödülüne layık görülmüştür. Almanya doğumlu olmasına rağmen İsviçre vatandaşlığına geçmiş böylece I. Dünya savaşında tarafsız kalmıştır.
10I.Dünya Savaşı sonunda Batı medeniyeti ve bu medeniyetin dayandığı değerlerin sorgulanması Avrupa tarihi ve edebiyatını etkilemiştir. John Stainbeck’in “………………………..” adlı eseri Avrupa’daki durumunu anlatan önemli eserler arasındadır.
11Türkistan’ı Ruslardan kurtarmak olan hareketin genel ismi “……………….”dir.
12İngiltere ve Fransa San Remo Konferansı’nda Ortadoğu ülkelerini paylaştılar. Buna göre………………, Suriye ve Lübnan’da; …………………… ise Irak, Filistin ve Ürdün’de manda yönetimler kurdu.
13I.Dünya Savaşı’nda Osmanlı’yı bölgeden uzaklaştırmak için İngiltere Mekke Emiri Şerif Hüseyin ile ………………… gizli antlaşmasını imzalamıştı.
14Bu kriz en çok sanayileşmiş toplumları vururken, …………………….. kominizden dolayı bu krizden en az etkilenen devletlerden biri olmuştur.
15 “Kendi kendilerini yönetme ve bulundukları coğrafyayı saldırılardan koruma gücüne sahip olamayan yerlerin, Milletler Cemiyeti’nin görevlendirdiği bir devlet tarafından bir süreliğine yönetilmesi” amacıyla özellikle Almanya ve Osmanlı Devleti’nden koparılan topraklarda ………………… yönetimleri kurulmuştur.
16 1917 yılında Rusya’da “Barış, Toprak, Ekmek” vaat eden ………………………………………….. yönetimi ele geçirdi.
17Türkiye’de Maarif Vekaleti Telif ve Tercüme Encümeninde çalışan, Türkistan Milli Birliğinin kurucusu ve ilk başkanı olan ve Basmacı Hareket içinde yer alan kişi ……………………………………..………………….’dır.
18On sekizinci yüzyılda Çarlık Rusya’sının Kafkasya‟yı istilasına karşı ortaya çıkan ve Şeyh Şamil ile özdeşleşen dinî ve millî direnişi, Ruslar “Müridizm Hareketi”, Müslümanlar “……………….” olarak adlandırmıştır.  

Bölüm:2 Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1.Paris Barış Konferansı Devletlerin Beklentileri (10 puan)HANGİ DEVLET?
 Uzak Doğu’daki Alman sömürgelerini ele geçirmek 
 Milletlerarası barışı tesis edecek Milletler Cemiyetinin kurulması 
 Almanya’nın hareket alanını daraltmak ve onu çökertmek 
 Alman donanmasını ortadan kaldırmak ve Almanya’nın tekrar Avrupa dengesini bozacak duruma gelmesini engellemek 
2.  I. Dünya Savaşı sonrası yapılan barış antlaşmalarını imzalayan devletleri karşılarına yazınız? (10 puan)Versay Antlaşması       …………………………….
Sevr Antlaşması           ……………………………….
Triyanon Antlaşması       …………………………….
Sen Germen Antlaşması    …………………………..
Nöyyi Antlaşması        ………………………………….

3. Avrupa’da totaliter yönetimlerin ortaya çıkmasında hangi gelişmeler etkili olmuştur? (10 puan)

Bölüm:3 Aşağıdaki verilen cümleler ve soruları doğru bir şekilde eşleştirin. (20 puan)

Cümleler
a) 4 bin banka battı. Binlerce insan mal varlığını kaybetti. Piyasada para olmadığından takas usulüne geri dönüldü. İşsizlik arttı. İnşaat faaliyetleri durdu.
b) Rus Kiril harfleriyle karışık Latin harf sistemine geçerek Türklerin öz dillerini unutmasını sağladılar.
c) ABD’nin tüm dünyaya kredi veren tek ülke olması ve bu konuda büyük hatalar yapması (dünya devletlerine verdiği kredileri geri alamaması)
d) Polonya, Türkiye, SSCB, Ermenistan, Yugoslavya, Çekoslovakya, Avusturya, Macaristan gibi yeni devletler ortaya çıktı.
e) Milletler Cemiyeti kuruldu.
f) Rusya’nın Panslavizm politikası
g) Fransız İhtilali’nden yayılan Ulusçuluk akımı
h) Devletlerarası sömürgecilik ve pazar arayışı ı)  Fransa ile Almanya arasındaki Alsace-Lorraine ( Alsas Loren ) sorunu
i)  Avrupa’nın siyasi haritası değişti. Alman-Rus-Osmanlı ve Avusturya –Macaristan İmparatorlukları yıkıldı.  
Sorular
1929 Dünya Ekonomik Krizinin Nedenleri 
1929 Dünya Ekonomik Krizinin Sonuçları 
I.Dünya Savaşının Genel Nedenleri 
I.Dünya Savaşının Özel Nedenleri 
Rusların Orta Asya Türklerini asimile etme uygulamaları 
I.Dünya Savaşının Sonuçları 

Puanlamalar soruların yanında yazmaktadır. Süre bir ders saatidir. Tarihe adını yazdıranlar ezber yapanlar değil, ezber bozanlardır. Başarılar dilerim.

Ahmet ÖZBAY

Tarih Öğretmeni

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi 1.Dönem 1.Yazılı Cevap Anahtarı

Bölüm:1 Aşağıdaki cümlelerde bırakılan boşlukları uygun kelimelerle doldurunuz. (50 puan)

1…… Meiji dönemi………. Japonya’nın modern ve güçlü bir devlet haline gelmesini sağlayan gelişmelerin temelini oluşturmuştur.
2…………….. Dünya Ekonomik Buhranı……………………, Amerika’da 1929’da New York Borsasının çöküşü ile başlayan ve etkileri on yıl boyunca dünyada devam eden ekonomik krizdir.
3Yatırımcıların 21 Ekim günü ellerindeki hisse senetlerini satması ve bunun sonucunda ortaya bir panik havası “…………Kara Perşembe……….” olarak anılan 24 Ekim 1929 günü New York borsasının çöküşüne yol açmıştır.
4Arapları bağımsızlık vaadi ile kandıran İngiliz ve Fransızlar, I. Dünya Savaşından sonra …… Sykes-Picot Antlaşması……………………….doğrultusunda Ortadoğu’yu ve Afrika’yı siyasi ve ekonomik çıkarlarına uygun olarak cetvellerle ve sınırlar arasında geniş boşluklar bırakarak yeniden çizip bu topraklarda …….. manda yönetimleri…………….kurdular.
5Amerikalılar bu çöküşün faturasını Başkan Hoower’e kestiler. 1933’te Başkan .. Roosevelt……………. ekonomik sistemde köklü değişiklikler vadeden “………New Deal…….” projesi ile iş başına geldi. Bu planla ilk kez devlet ekonomiye müdahale ediyordu. Bu doğrultuda ilk kez Merkez Bankası kuruldu.
6Bu kriz karşısında Türkiye kalkınmasını sağlayabilmek için ihracat ve ithalatını arttırmak zorunda kaldı. ……… Kliring……… ve takas sistemi uygulandı. Bu sistemle Türkiye ile ticaret ve ödeme anlaşması yapan ülkelerden ithalata öncelik verildi. İhraç mallarına kalite kontrol sistemi getirildi 1934’te bu iş için “…..Türk Ofis………….” kuruldu. …… Yerli Malı Haftası………….. ilan edildi.
7Fransız Dışişleri Bakanı ……. Briand………….ile ABD Dışişleri Bakanı Kellog’un mimarı oldukları paktır. Amaç, savaşı ulusal politikaların bir aracı olmaktan çıkarmaktır. Bu pakt, ABD’nin öncülüğünde imzalanmış, pakta daha sonra SSCB ve Türkiye’de katılmıştır. Kellog Paktı barış ve silahsızlanma çabalarında önemli bir adımdır. Barışın sürekliliğini sağlamak ve devletlerarası ilişkilerde barışçı yollara başvurmak …… dünyada kalıcı bir barış ortamı………………………………………. oluşturmak amaçlanmıştır.
8I. Dünya savaşından istediğini alamayan İtalya müttefiklerine kızgındı. Savaştan olumsuz yönde etkilenen İtalya’da ülke içindeki karışıklıkları fırsat bilen ……… Benito Mussolini………….. tarafından kurulan ……… Faşist………. Parti harekete geçti.
9……… Albert Einstein………..  (1879–1955): XX. yy en önemli kurumsal fizikçisi olarak değerlendirilir. 1921 Nobel Fizik ödülüne layık görülmüştür. Almanya doğumlu olmasına rağmen İsviçre vatandaşlığına geçmiş böylece I. Dünya savaşında tarafsız kalmıştır.
10I.Dünya Savaşı sonunda Batı medeniyeti ve bu medeniyetin dayandığı değerlerin sorgulanması Avrupa tarihi ve edebiyatını etkilemiştir. John Stainbeck’in “……Gazap Üzümleri…………………..” adlı eseri Avrupa’daki durumunu anlatan önemli eserler arasındadır.
11Türkistan’ı Ruslardan kurtarmak olan hareketin genel ismi “……Basmacı Hareketi ………….”dir.
12İngiltere ve Fransa San Remo Konferansı’nda Ortadoğu ülkelerini paylaştılar. Buna göre…… Fransa…………, Suriye ve Lübnan’da; … İngiltere………………… ise Irak, Filistin ve Ürdün’de manda yönetimler kurdu.
13I.Dünya Savaşı’nda Osmanlı’yı bölgeden uzaklaştırmak için İngiltere, Mekke Emiri Şerif Hüseyin ile … Mc Mahon……………… gizli antlaşmasını imzalamıştı.
14Bu kriz en çok sanayileşmiş toplumları vururken, …… Sovyet Rusya ……………….. kominizden dolayı bu krizden en az etkilenen devletlerden biri olmuştur.
15 “Kendi kendilerini yönetme ve bulundukları coğrafyayı saldırılardan koruma gücüne sahip olamayan yerlerin, Milletler Cemiyeti’nin görevlendirdiği bir devlet tarafından bir süreliğine yönetilmesi” amacıyla özellikle Almanya ve Osmanlı Devleti’nden koparılan topraklarda …… manda,…………… yönetimleri kurulmuştur.
16 1917 yılında Rusya’da “Barış, Toprak, Ekmek” vaat eden …………. Bolşevikler,……………………………… yönetimi ele geçirdi.
17Türkiye’de Maarif Vekaleti Telif ve Tercüme Encümeninde çalışan, Türkistan Milli Birliğinin kurucusu ve ilk başkanı olan ve Basmacı Hareket içinde yer alan kişi ………… Zeki Velidi Togan…………………………..………………….’dır.
18On sekizinci yüzyılda Çarlık Rusya’sının Kafkasya‟yı istilasına karşı ortaya çıkan ve Şeyh Şamil ile özdeşleşen dinî ve millî direnişi, Ruslar “Müridizm Hareketi”, Müslümanlar “…Gazavât…………….” olarak adlandırmıştır.  

Bölüm:2 Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1.Paris Barış Konferansı Devletlerin Beklentileri (10 puan)HANGİ DEVLET?
 Uzak Doğu’daki Alman sömürgelerini ele geçirmekJaponya
 Milletlerarası barışı tesis edecek Milletler Cemiyetinin kurulmasıABD
 Almanya’nın hareket alanını daraltmak ve onu çökertmekFransa
 Alman donanmasını ortadan kaldırmak ve Almanya’nın tekrar Avrupa dengesini bozacak duruma gelmesini engellemekİngiltere
2.  I. Dünya Savaşı sonrası yapılan barış antlaşmalarını imzalayan devletleri karşılarına yazınız? (50 puan)Versay Antlaşması       …………Almanya………………….
Sevr Antlaşması           ……………… Osmanlı……………….
Triyanon Antlaşması       …………Macaristan………………….
Sen Germen Antlaşması    ………Avusturya…………………..
Nöyyi Antlaşması        …………Bulgaristan……………………….

3. Avrupa’da totaliter yönetimlerin ortaya çıkmasında hangi gelişmeler etkili olmuştur? (10 puan)

  • Birinci Dünya Savaşı
  • 1929 Dünya Ekonomik Krizi

Bölüm:3 Aşağıdaki verilen cümleler ve soruları doğru bir şekilde eşleştirin. (20 puan)

Cümleler
a) 4 bin banka battı. Binlerce insan mal varlığını kaybetti. Piyasada para olmadığından takas usulüne geri dönüldü. İşsizlik arttı. İnşaat faaliyetleri durdu. b) Rus Kiril harfleriyle karışık Latin harf sistemine geçerek Türklerin öz dillerini unutmasını sağladılar. c) ABD’nin tüm dünyaya kredi veren tek ülke olması ve bu konuda büyük hatalar yapması (dünya devletlerine verdiği kredileri geri alamaması) d) Polonya, Türkiye, SSCB, Ermenistan, Yugoslavya, Çekoslovakya, Avusturya, Macaristan gibi yeni devletler ortaya çıktı. e) Milletler Cemiyeti kuruldu. f) Rusya’nın Panslavizm politikası g) Fransız İhtilali’nden yayılan Ulusçuluk akımı h) Devletlerarası sömürgecilik ve pazar arayışı ı)  Fransa ile Almanya arasındaki Alsace-Lorraine ( Alsas Loren ) sorunu i)  Avrupa’nın siyasi haritası değişti. Alman-Rus-Osmanlı ve Avusturya –Macaristan İmparatorlukları yıkıldı.  
Sorular
1929 Dünya Ekonomik Krizinin Nedenleric
1929 Dünya Ekonomik Krizinin Sonuçlarıa
I.Dünya Savaşının Genel Nedenlerig,h
I.Dünya Savaşının Özel Nedenleriı,f
Rusların Orta Asya Türklerini asimile etme uygulamalarıb
I.Dünya Savaşının Sonuçlarıd,e,i

Puanlamalar soruların yanında yazmaktadır. Süre bir ders saatidir. Tarihe adını yazdıranlar ezber yapanlar değil, ezber bozanlardır. Başarılar dilerim.

Ahmet ÖZBAY     

Tarih Öğretmeni

Bir Cevap Yazın