Home / Kavram Bilgisi / Güçler Birliği veya Güçler Ayrılığı

Güçler Birliği veya Güçler Ayrılığı

Demokratik toplumlarda toplum hayatına yön veren üç temel unsur vardır. Bunlar yasama, yürütme ve yargıdır. Güçler birliği bu güçlerin (yasama, yürütme ve yargı) tek kişi veya organda toplanmasına denir. İstiklal Mücadelesi döneminde demokrasiye ters düşmesine rağmen güçler birliği ilkesi uygulanmıştır. Buradaki amaç hızlı karar alabilmeyi ve kararları anında uygulayabilmeyi sağlamaktır. Yani bu dönemde TBMM yasalar çıkarmış, çıkartmış olduğu bu yasaları uygulamış ve yasalara uymayanları meclis üyeleri tarafından oluşturulan İstiklal Mahkemelerinde yargılamıştır. Türkiye Cumhuriyeti anayasalarından 1921 ve 1924 anayasası güçler birliği ilkesini benimsemiştir.

Güçler ayrılığı ilkesi ise yasama, yürütme ve yargı güçlerinin farklı organlarda veya kişilerde toplanmasıdır. Günümüzde mevcut sistemde uygulanan ilke güçler ayrılığıdır. Yasama TBMM, yürütme Cumhurbaşkanı ve hükümet, yargı yetkisi ise bağımsız ve tarafsız mahkemeler tarafından yürütülmektedir. 1961 ve 1982 anayasalarımız güçler ayrılığını benimsemiştir.

Güçler Birliği veya Güçler Ayrılığı ile ilgili yazımız hakkındaki görüşlerinizi veya sorularınızı yorum kısmından bize yazabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.

Bir Cevap Yazın