Son Haberler
Anasayfa / Yazılı Sınav Örnekleri / 2014-2015 Tarih 10. Sınıf 1. Dönem 2. Yazılı

2014-2015 Tarih 10. Sınıf 1. Dönem 2. Yazılı

A- Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

S–1-   I. Kazasker

II. Şeyhülislam
III. Nişancı
Yukarıdakilerden hangileri ilmiye sınıfına mensup değildir? (4 puan)

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I-II

E) II-III

S–2- Osmanlılarda şehzadelerin sancaklarda görevlendirilmesi geleneğinin amacı aşağıdakilerden hangisidir? (4 puan)

A) Ülkeyi yönetmede kolaylık sağlamak
B) Merkezi yönetimi güçlendirmek
C) Şehzadeleri merkezden uzaklaştırmak
D) Şehzadelerin devlet yönetiminde deneyim kazanmasını sağlamak
E) Ülkenin hükümdar ve oğullarının malı olduğunu vurgulamak

S-3- Aşağıdakilerden hangisi Divan-ı Hümayun ile ilgili doğru bir bilgi değildir? (4 puan)

A) Örfi ve şer’i konular görüşülür.
B) Savaş ve barış kararı buradan çıkar.
C) Fatih’ten sonra sadrazam başkanlık yapmıştır.
D) Temyiz mahkemesi görevi de yapar.
E) Osmanlı’nın Yükselme Döneminde kurulan kurumlarından biridir.

S–4- Osmanlı İmparatorluğu’nda devşirme yöntemiyle toplanan çocuklardan, saraya alınanlar aşağıdakilerin hangisinde eğitilmiştir? (4 puan)

A) Sıbyan mektepleri               B) Enderun             C) Hendesehane                D) Yabancı okullar             E) Medrese

S–5- Osmanlı Devleti’nde, aşağıdakilerden hangisi hiyerarşik sıralamada diğerlerinden yüksektedir? (4 puan)

A) Nişancı               B) Defterdar                C) Kazasker                  D) Sadrazam                E) Reisülküttap

S–6- Kardeş Katli prensibi hangi padişah zamanında getirilmiştir? (4 puan)

A) Yıldırım Bayezid                    B) I.Mehmet            C) II. Mehmet             D) II.Murat               E) Kanuni Sultan Süleyman

S–7- Kanuni Sultan Süleyman’ın başkomutan olarak katıldığı son sefer aşağıdakilerden hangisidir? (4 puan)
A) Mohaç Savaşı        B) Zigetvar Seferi                 C) Irakeyn Seferi               D) Avusturya Seferi                E)Macaristan Seferi

S–8- Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı padişahlarının kullandığı unvanlardan değildir?  (4 puan)

A)Han                   B)Padişah                 C)Şah                    D)Hüdavendigar               E)Sultan

S–9- Aşağıdakilerden hangisi tımar sisteminin özellikleri arasında yer almaz? (4 puan)

A)Üretimde sürekliliği sağlamak

B)Devlet arazilerinin değerlendirilmesini sağlamak

C)Ordunun ihtiyaçlarının karşılamak

D)Vakıfların ihtiyaçlarını karşılamak

E)Bölgenin huzur ve güvenliğinin sağlamak

S–10- Aşağıdakilerden hangisi Coğrafi keşiflere katılan denizcilerden biri değildir? (4 puan)

A)Macellan                 B)Vasco da Gama   C)Kristof Colomb         D)Bartelmi Diyaz     E)Leonardo da Vinci

S–11- Divan Toplantılarında yazışmalardan sorumluyum. Padişahın tuğrasını Çekerim. Söyle bakalım ben kimim ? (4 puan)

S–12- Aşağıda verilen tabloda Yavuz sultan selimin seferleri verilmiştir. Seferlere ait savaşları yazınız. (4 puan)

İran Seferi Mısır Seferi

S–13- Osmanlı askeri mimarisine iki örnek veriniz. (4 puan) 

  

S–14- Osmanlı Devletinin temel aldığı hukuk sistemine ait bilgiler verilmiştir aşağıdaki tabloda boş bırakılan yerlere uygun kelimeleri yazınız. (4 puan)

İslam inancına göre düzenlenmiş kurallar Türk törelerine dayanan padişahın koyduğu kanun ve fermanlardan oluşan kurallar

S–15- Aşağıdaki Çocuklar olmak istedikleri meslekleri size söylüyorlar sizden onları okullarına ulaştırmanız isteniyor. (4 puan)

A)Tıp alanında Eğitim almak İstiyorum

B)Ben devlet adamı olmak İstiyorum

C)Ben Esnaf olmak İstiyorum

D)Ben Mehter takımında yer almak İstiyorum

(     ) Medrese                           (     ) Askeri Okul

(     ) Lonca                               (     ) Enderun

B-Aşağıdaki boşlukları verilen kelimelerden uygun  olanıyla doldurunuz. ( 2 şer puan)

[ Mohaç savaşı- Reform- Rönesans- millet sistemi- Cihan hakimiyeti-seyfiye- derbentçiler- mekkari taifesi- kalemiye-brujuva- mesen sınıfı- ilmiye- sahnı seman medreleri- süleymaniye mederesleri- kırmın fethi- rodosun fethi- otluk beli savaşı- Turnadağ savaşı-Preveze deniz  savaşı-  cebre deniz savaşı ]

1- 14 ve 15 yy.larda Avrupa’da bilim sanat ve mimari alanlarındaki gelişmelere ………………… denir.

2- Osmanlı devletinde halkın ırk ve milliyet esasına göre değil de inanç temeline dayalı yönetilmesine………………  ………………denir.

3-Osmanlı devletinde yönetenler 1 …………… 2…………… 3 …………….olarak üçe ayrılır.

4-Osmanlıda Ticaret yollarının güvenliğini sağlayan ve denetimini yapanlara  …………….. denir.

5-Coğrafi Keşiflerin sonunda Sanat bilim ve Edebiyata değer veren sınıfa …………. denir.

6-Fatih Sultan Mehmet Tarafından açılan Medreselerin adı …………    ………… dır.

7-……………  1475 yılında fethi ile Karadeniz Türk gölü haline gelmiştir.

8-Akkoyunlu devleti ile Osmanlı devleti arasında 1473 yılında yapılan savaşın adı …………….. dır.

9-Günümüzde donanma günü olarak kutlanan meşhur deniz zaferimiz …………….. dır.

10-Osmanlı devletinin en kısa sürede kazandığı Meydan savaşı 1526 yılındaki  ……………. dır.

C-Aşağıdaki bilim insanları ile eserler verdikleri alanları eşleştiriniz. ( 2 şer puan)

Tıp Astronomi Tarih Edebiyat
Ali Kuşcu
Enveri
Sabuncuoğlu Şerafeddin
Baki
Takiyüddin Mehmet
Tursun Bey
Fuzuli

Ç- Aşağıdaki kavramları açıklayınız. ( 2 şer puan)

a-Aforoz

b-Endüljans

c-Reform

 NOT: Puanlamalar soruların yanında yazmaktadır.

Süre 40 dakikadır.

 BAŞARILAR DİLERİM.

 ……………………………………..

Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.

[Toplam:5    Ortalama:4/5]

Hakkında admin

10 yorum

  1. hocam bu sorular cok ağır değilmi ben turizm otelcılıkte okuyorum bız bu kadar derın ıslemıyoruz konularımızı meslekı derslere daha cok onem verılıyolar eger bu yazılı gıbı olursak tarıhten cekecegımız vardır ezbergerekıyor tarıh ıcın 🙁

    • Biz konuları işlediğimiz şekilde sınavları hazırlamaya gayret ediyoruz. Tabi sizin öğretmeniniz soruları daha kolay hazırlayabilir. İlerleyen dönemlerde zorluk seviyelerine göre yeni sınavları da ekleyeceğim.

  2. Cevaplar yok

  3. CEVAPLAR
    1-C / 2-D / 3-E / 4-B / 5-D / 6-C / 7-B / 8-C / 9-D /10-E

    11-NİŞANCI
    12- İran Seferi Çaldıran, Turnadağ
    Mısır Seferi, Mercidabık, Ridaniye

    13-Topkapı Sarayı Surları, Rumeli Hisarı
    14-Şeri Hukuk-Örfi Hukuk
    15- Medrese [A] Enderun [B] Askeri Okul [D] Lonca [C]
    Boşluk Doldurmalar
    Rönesans,
    Milet Sistemi,
    İlmiye, Kalemiye, Seyfiye
    Derbentçiler
    Mesen
    Sahn-ı Seman
    Kırım
    Otlukbeli
    Preveze
    Mohaç

    C
    Ali Kuşcu Ast.
    Enveri Tarih
    Sabuncuoğlu Şerafeddin Tıp
    Baki Edebiyat
    Takiyüddin Mehmet Ast.
    Tursun Bey Tarih
    Fuzuli Edeb.

    Afaroz: Dinden çıkarma
    Endüljans: Para karşılığı günahların bağışlanması ve cennetten yer satılması, günahların bağışlandığına dair verilen kağıt
    Reform: Yenilik. Avrupa’da din alanında meydana gelen gelişmeler.

  4. Çoooooooookkkkkk teşkkrler

  5. Gerçeketn çok faydalı oldu süpersiniz

  6. Çok saolun☺☺

  7. Messi Gökhan

    teşekkürler çok işime yaradı 🙂

  8. Geçen dönem aynı soruları sınavda sordular. Hepsini cevapladım kafadan. Ne guzel gunleri ya

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*